Beveiliging

Zo ontwerp jij je eigen zekeringkast

Wanneer je gaat klussen, is het fijn om zoveel mogelijk zelf te doen. Niet alleen bespaart je dat een hoop geld, bovendien heb je zo veel meer voldoening van het resultaat. Soms zijn mensen wat terughoudend wanneer het op elektriciteit aankomt. Werken met elektriciteit houdt effectief gevaren in, maar wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kun je ook zelf op een veilige manier met elektromaterialen aan de slag. Een zekeringkast maken en installeren, bijvoorbeeld. Mits het juiste materiaal en het volgen van de gebruiksaanwijzing, kun jij zelf je zekeringkast installeren. Hoe je dat doet, lees je hier.

Aanpassen of vervangen?

Als je al een zekeringkast hebt, is het belangrijk om eerst na te gaan of je deze kunt aanpassen aan je huidige noden of dat je ze beter meteen volledig vervangt. Als je alleen extra stopcontacten wil plaatsen of nieuwe elektronische apparatuur wil aansluiten, is het meestal voldoende om je bestaande zekeringkast aan te passen. Kijk wel goed na dat je de maximale hoeveelheid vermogen van je bestaande zekeringkast niet overschrijdt, want daar komen problemen van.
Zit je echter met een verouderde zekeringkast, wil je groot verbruikende apparatuur aansluiten (zoals een jacuzzi) of ga je zonnepanelen installeren, dan doe je er beter aan om meteen een nieuwe zekeringkast aan te schaffen.

Hoe begin je eraan?

Wanneer je zelf een nieuwe zekeringkast wil installeren, heb je een hoop materialen nodig. Via Elektramat België kun je al deze benodigdheden gemakkelijk online aankopen. Via deze website kun je ook advies en hulp vragen. Door gebruik te maken van hun zekeringkast generator, ben je het snelst geholpen. Voel je je toch wat onzeker over het zelf in elkaar steken van je zekeringkast? Elektramat België wil dit ook voor jou doen. De volledige zekeringkast wordt vervolgens kosteloos naar je woning of werf verzonden.

Waar moet je op letten?

Wanneer je zelf aan je zekeringkast begint te bouwen, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te treffen. De allerbelangrijkste regel is dat je bij elke vorm van twijfel een professional moet inschakelen. De volgende superbelangrijke maatregel is dat je nooit met elektromaterialen mag werken wanneer deze onder spanning staan. Dat klinkt erg logisch, maar het wordt toch nog snel vergeten. Verder moet je erop letten dat je werkt met gereedschap dat goed geïsoleerd is. Besteed ook voldoende aandacht aan een veilige aarding van je zekeringkast. Afschermdeksels zijn er niet voor de versiering. Plaats ze meteen op de juiste plek wanneer dat mogelijk is. Zorg ervoor dat je schakel- en stoppenkasten goed afgeschermd zijn. Gebruik nooit elektromateriaal dat beschadigd is. Houd vloeistoffen ver weg van je elektronische apparatuur. En tot slot; laat je zekeringkast keuren wanneer ze afgewerkt is. Zo ben je er zeker van dat alles veilig is.

Dit vind je misschien ook leuk...