Auto

Optimaal je auto verzekeren, hoe kan je dit met zekerheid doen?

Je auto verzekeren is in Nederland geen optie, maar wel een verplichting. Dit betekent in de praktijk echter uiteraard niet dat je verplicht bent om de duurste optie af te sluiten, integendeel. Het is enkel en alleen de WA-verzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt. Ondanks het feit dat het afsluiten van deze verzekering dus op zich voldoende zou kunnen zijn moet het gezegd dat veel mensen er toch voor kiezen om hun auto op een meer uitgebreide manier te verzekeren. Dit betekent concreet dat men kiest voor het afsluiten van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. In ieder geval, wil jij ook graag meer te weten komen over het afsluiten van een geschikte autoverzekering? Dan moet je absoluut zeker even verder lezen!

Is je auto verzekeren in Nederland verplicht?

Laat ons om te beginnen even de vraag beantwoorden of er in Nederland al dan niet sprake is van een wettelijke verplichting voor het afsluiten van een autoverzekering. Je auto verzekeren is niet alleen in Nederland, maar bij uitbreiding in de volledige Europese Unie inderdaad wettelijk verplicht. Het is in de praktijk zo dat veel mensen dit toch als een beetje vervelend bestempelen. Dat hoeft echter niet persé het geval te zijn, integendeel. Het is namelijk zo dat je op deze manier kan rekenen op toch best heel wat zekerheden. Het niet verzekerd zijn zou er namelijk voor zorgen dat je bij een verwijtbaar schadegeval zelf moet opdraaien voor alle schade. De kosten kunnen dan hoog oplopen.

Je auto verzekeren is dus wettelijk verplicht, maar voor welke verzekering geldt dit dan precies? Het is namelijk toch zo dat er verschillende soorten autoverzekeringen bestaan? Dat is inderdaad correct. De wettelijke verplichting die geldt is uitsluitend van toepassing op de zogenaamde WA-verzekering. Dit betekent dat je alleen verplicht bent om de schade te verzekeren die aangebracht kan worden door jou aan derden. Het afsluiten van een uitgebreidere verzekering is dus niet verplicht.

Over welke opties beschik je voor je auto verzekeren?

Je auto verzekeren kan in Nederland evenals in andere landen gebeuren op verschillende manieren. De wettelijk verplichte verzekering is dus de WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze enkel en alleen de schade dekt die wordt veroorzaakt aan derden. Dat heeft als gevolg dat je eigen voertuig op deze manier op geen enkele wijze is gedekt. Gelukkig bestaan er nog andere autoverzekeringen waarbij dat wel het geval. We stellen ze hieronder graag aan je voor.

Welke extra dekkingen biedt de WA+ beperkt cascoverzekering?

Je auto verzekeren door middel van een WA+ beperkt casco verzekering zorgt ervoor dat je boven op de WA-dekking ook nog eens kan rekenen op heel wat extra dekkingen. Denk hierbij aan:

  • Brand- en explosie schade;
  • Schade door inbraak of diefstal;
  • Schade als gevolg van joyriding;
  • Een aanrijding met een wild dier;
  • Glasschade met inbegrip van een sterretje in de voorruit;

Het bovenstaande overzicht maakt duidelijk dat je met deze autoverzekering kan rekenen op een behoorlijk aantal interessante dekkingen. Zo is je auto meteen veel uitgebreider verzekerd in vergelijking met wanneer je ervoor zou kiezen om een WA-verzekering af te sluiten.

Geniet van de meest complete dekking met een allrisk

Je auto verzekeren op de meest complete manier doe je door het afsluiten van een zogenaamde allrisk. Door te kiezen voor een WA+ volledige casco verzekering geniet je van nog één extra dekking bovenop alle dekkingen uit de WA+ beperkt casco verzekering. Het betreft hier om de dekking voor zelf veroorzaakte schade. Dit lijkt misschien slechts een kleine extra dekking, maar vergis je niet, ze is wel degelijk vrij aanzienlijk. Bovendien spreekt het voor zich dat de meerprijs van deze dekking ook stevig is. In ieder geval, wil je jouw voertuig graag op de meest complete manier laten verzekeren? Dan is de keuze voor de WA+ volledige cascoverzekering zeker en vast interessant.

Wat is voor jou nu precies de beste autoverzekering?

De bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt dat je auto verzekeren op verschillende manieren kan gebeuren. De vraag die veel mensen zich dan logischerwijs ook meteen stellen heeft betrekking tot het type autoverzekering die voor hen nu precies het meest interessant is. Dat is voor iedereen eigenlijk anders. Er zijn dan ook best een aantal zaken waar je op dit vlak rekening mee zal willen houden. De belangrijkste factoren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Welke waarde vertegenwoordigt jouw auto?

In eerste instantie is er de waarde waar je auto over beschikt. Voor heel wat mensen geldt dat ze in eerste instantie vooral hun auto zo optimaal mogelijk willen laten verzekeren. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar daarom niet altijd interessant. De uitbetaling waar je door de verzekeraar op kan rekenen wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de waarde waar je auto over beschikt. Met andere woorden, hoe duurder de auto, des te hoger ook de uitbetaling zal komen te liggen. Logisch.

Wanneer er sprake is van een auto met een beperkte waarde is het dan ook doorgaans niet echt interessant om deze bijvoorbeeld allrisk te laten verzekeren. Dit simpelweg omdat de premie dan te hoog is gelegen ten opzichte van de uitbetaling waar je maximaal op kan rekenen bij een schadegeval. Heb je ervoor gekozen om een oude, tweedehandse auto te kopen die slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt? Dan is het doorgaans het interessantst om ervoor te kiezen om een voordelige autoverzekering zoals de WA-verzekering af te sluiten.

Hoeveel kilometers ga je afleggen met je voertuig?

Hoe een auto verzekeren bepaal je in de praktijk ook aan de hand van het aantal kilometers die je gaat afleggen met je voertuig. Voor mensen die bijvoorbeeld eerder sporadisch de auto uit de garage halen spreekt het voor zich dat het niet echt interessant is om een allrisk af te sluiten. Dat is wel het geval voor mensen die een significant aantal kilometers op maandbasis rijden. In dat geval is de kans op een ongeval met (aanzienlijke) schade natuurlijk een behoorlijk stuk groter. Hoe dan ook, hoe meer kilometers je in de praktijk aflegt met je voertuig, des te beter je deze zal willen laten verzekeren. Ook dit is hoe dan ook een factor waar je rekening mee zal willen houden.

Dit vind je misschien ook leuk...